Kullaan Koskin avoin keskustelutilaisuus 30.3.2022

Ulvilan kaupungin palveluverkkoselvitys on saanut aikaan keskustelua ja ihmetystä Kullaan asukkaissa. Palveluverkkoselvityksessä oli kerrottu koululaisten väheneminen 350 lapsella. Huomioitavaa, että silloin todennäköisesti myös aikuisten/ veronmaksajien määrä Ulvilassa vähenee jopa 2000 tai 3000.

Satakunnan Kansassa uutisoitiin, että Koskin Koulun saneeraus maksaisi 3,1 miljoonaa euroa. Koskin koulussa on noin 2300 m2, johon on laskettu myös punainen kylmä suuli lämpölaitoksen vieressä. Tämä rakennus ei ole edes opetustilaa. Samassa artikkelissa oli mainittu myös Kaasmarkun koulun saneeraustarve, joka arvioitiin noin 2 miljoonaksi euroksi. Nämä summat ihmetyttivät ja nostivat esiin monia kysymyksiä. Saneeraussummista ei ole tehty laskelmia vaan ne perustuvat arvioihin, eivätkä siis näin ollen ole perusteltuja. Summat on kyseenalaistettu myös sivistyslautakunnassa. Lopetusuhka koskisi siis sekä Kullaan Koskin että Kaasmarkun kouluja.

Jokaisella läsnäolevalla oli sama huoli Koskin koulun tulevaisuudesta. Koskin koulussa on ollut noin 70 oppilasta joka vuosi. Muuttoliikettä Koskin suuntaan olisi. Eräs perhe oli muuttamassa juuri koulun takia Kullaalle. Uutisoinnin jälkeen he ilmoittivat ystäväperheelleen, etteivät muuta alueelle ennen kuin Koskin koulun tilanne on selvä. Koskin koulu on ikäisekseen hyvässä kunnossa ( Koskin koulu täyttää ensi vuonna 120 vuotta) . Koulun liikuntasalissa ja muissa tiloissa on monenlaista toimintaa: liikuntaa, kerhoja ym. Koulu on esteetön ja siellä on myös invahissi.

Eräällä äidillä oli huoli mahdollisesti koulun lopettamisen jälkeisestä lasten aamu- ja iltapäiväkerhojen kuljetuksista, erityisesti lapsille koituvien päivien pituudesta. Myös vanhemmille mahdollisista edestakaisista kuljetuksista aiheutuisi lisää vaivaa sekä ajan menoa ennen ja jälkeen työpäivien. Jos perheessä on erityispiirteinen lapsi, päivien rytmin selkeys ja aikuinen läsnä aamutoimissa sekä iltapäivällä koulun päätyttyä on tärkeää. Koulukuljetukset myös puhuttivat. Ylä-asteikäisille matka on pitkä Ulvilan keskustaan. Päivä pitenee noin 2 tunnilla, koululaiset ovat väsyneitä ja rasittuneita kotiin saavuttuaan. Mitä matka tekee ala-koululaisille? Jos kouluverkkoa supistetaan ja pienet kyläkoulut lopetetaan, selvää on, että vanhemmat eivät halua pienten koululaisten kulkevan rasittavia koulumatkoja. Tästä seuraisi vääjäämättä aikuisten muuttoliike muulle paikkakunnalle. Tätä kullaalaiset eivät halua. Monet perheet ovat asuneet siellä monessa polvessa tai ovat paluumuuttajia. Puhutaan koulusta, mutta eniten tämä vaikuttaa lapsiin ja heidän viihtyvyyteensä. Kysyttiin myös ovatko Ulvilan keskustassa asuvat lapset arvokkaampia kuin maaseudulla, Kullaan Koskissa asuvat lapset? Kun asiat hoidetaan hyvin, saadaan lapset aikuisiksi kasvettuaan pysymään/ muuttamaan aikuisena takaisin kotiseudulleen. Sanonta “Tutusta tuntemattomaan” sopii Kullaalle hyvin. Kotiseudusta tulee puhua kannustavasti ja kauniisti ja nähden sen rikkaus. Opetetaan ensin jänis ja sitten kirahvi!

Ulvilan kaupungilta tarvittaisiin selkeä strategia Kullaan markkinointiin. Miten aluetta saataisiin elinvoimaiseksi ja vetovoimaiseksi. Kullaan alueen luontoarvot ja rikas kulttuuri ovat vertaansa vailla. Voitasiinko Koskin koulun opetus profiloida vaikka esteettömäksi luonto-painoitteiseksi alakouluksi, joka olisi vetovoimainen ja uusi näkökulma. Kullaan alueella on kaunis luonto ja järvistö. Ulvilassa on 53 järveä joista 52 on Kullaalla.

https://askeleitasuomessa.org/2020/08/21/rekitaipaleenjarvi-kullaa-ulvila/

Kullaan alueen asukkaat tuottavat Ulvilan kaupungille 8.8 miljoonaa euroa vuonna 2022. Tämä koostuvat kunnallisverosta, yhteisöverosta, kiinteistöverosta ja valtionosuuksista. Koskin koulu maksaa noin 960 000 e/vuosi, varhaiskasvatus noin 400 000 e/ vuosi. Yhteensä noin 1,4 miljoonaa euroa/ vuosi. Tästä voi todeta, että kullaalaiset maksavat itse koulun ylläpidosta ja Ulvilan kaupungille jää tämän perusteella miljoonia euroja käyttöönsä. Vuonna 2023 SOTE-kertymien poistuttua Ulvilan menoista noin 3 miljoonaa euroa, varhaiskasvatuksen osuus on edelleen noin 1,4 miljoonaa euroa/vuosi. Kullaalaisten tuottoa Ulvilalle jää vielä noin 2,2 miljoonaa euroa. Koskin koulun lakkauttamista ei voi perustella ” Ei ole rahaa”- periaattein, koska tämä on selkeästi valetta! Mitä Kullaalla saadaan vastineeksi tai on saatu? Kullaan alue on puolet koko Ulvilan pinta-alasta. Investointeja ohjataan seuraavan 3 vuoden aikana Kullaalle vain 2%.

Esille tuli, että Kullaan alueen kaavoitus on lastenkengissä. Jos haluat rakentaa omakotitalon on todella hankala saada siihen lupaa, koska kaava puuttuu. Eräs asukas kertoi ilmoittaneensa lasten leikkipaikalla olevasta rikkinäisestä “heiluri”-leikkikalusta Ulvilan kuntaan. Tämä luvattiin korjata välittömästi. Vuosien jälkeen tämä on edelleen korjaamatta. Kullaan asukkaat kokevat olevansa eriarvoisessa asemassa Ulvilan taajamassa asuvien kanssa. Tuli ilmi, että kaikki toiminta on kuin järjestettäisiin pois Kullaalta Ulvilaan päin, miksi ei Ulvilasta Koskiin päin? Kirjasto ja koulu ovat välttämättömiä Kullaan elinvoiman edellytyksiä. Päätöksiä ei ole vielä tehty mutta kuntalaisten vaikuttaminen alkaa jo nyt.

Kaikista päätöksistä tulee tehdä lapsivaikutusten arviointi ( https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/kehittyvat-kaytannot/lapsen-oikeudet-lahtokohtana/lapsivaikutusten-arviointi ). Ulvilan kunta on sitoutunut toimimaan tämän mukaan. Lapset ovat meidän tulevaisuutemme ja selvitykset tulisi tehdä lasten hyväksi, eikä eurojen vuoksi. Tässä on kyse arvovalinnasta.

Kouluverkkoselvitykseen pyydettiin perehtymään ja lukemaan huolella mitä oikein on esitetty. Mainittiin myös huoli Ulvilan päättäjien vähäisestä mielenkiinnosta päätettäviin asioihin. Suurin osa päättäjistä ei tiedä Kullaan Koskin tai Kaasmarkun koulun asioista. 9.4.2022 Ulvilan valtuustoseminaaripäivänä kunnan päättäjät saavat selkeämmän kuvan palveluverkkoselvityksestä ja sen sisällöstä.

Lopuksi erään kuntalaisen sanoin : ” Jos mietitään tärkeysjärjestyksiä, kauppa voi olla pitkällä sieltä saadaan kyllä ruokaa haettua vähän harvempaan tahtiin, mutta koulu ja päivähoito pitää olla lähellä perhettä.”

30.3.2022 järjestetty avoin keskustelutilaisuus Kullaan Kodon juhlasalissa keräsi noin 60 Kullaan asukasta. Valtuuston varsinaisia jäseniä oli paikalla 6 ja varavaltuutettuja 5. Perussuomalaisten ryhmästä oli paikalla valtuutettu Minna Koivunen sekä varavaltuutettu Jarmo Eklund. Ulvilan Perussuomalaisten puheenjohtaja Tero Kuusimäki oli myös kuulemassa Kullaan asukkaiden huolta. Ulvilan Perussuomalaisten ryhmä ei näe tarvetta kouluverkon muuttamiselle ja vaadimme lähikoulujen säilyttämistä.

Teksti kirjoitettu paikalla olevien asukkaiden ja kuntapäättäjien keskustelun pohjalta.

Koskin Koulun säilyttämisen puolesta on tehty kuntalaisaloite

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/25736

 

 

Kirjoitettu 31.3.2022

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa